Monday, 3 April 2017

CANDY KELAPA SUNGAI MEKONG

Tidaklah susah sangat untuk membuat candy. Di pinggir Sungai Mekong ini ada sebuah tempat pelancongan yang memperkenalkan pembuatan candy kelapa. Rasanya kita boleh mencubanya di rumah dengan menggunakan peralatan yang lebih ringkas berbanding di sini.

 Buah kelapa yang telah dikopek dan dicungkil copra nya dimasukkan ke dalam mesin parut elektrik.

 Dahulunya mereka menggunakan kukur kelapa untuk memarut. Samalah seperti yang terdapat di Malaysia suatu masa dahulu.
 Pemandu pelancong kami sedang membuat demonstrasi memarut menggunakan kukur.

 Hasil parutan kelapa menggunakan parut elektrik.

 Berikut kelapa parut itu diperah menggunakan alatan ini untuk mendapatkan pati santan yang pekat.

 
 Seterusnya diadun santan pekat bersama gula pasir, gula kelapa dan marjerin.
Sukatannya sudah tentu rahsia bagi mereka.Adunan tadi dimasak menggunakan kuali khas yang dikacau secara otomatik menggunakan elektrik.Sungguh pun demikian bahan bahan bakarnya masih menggunakan kayu api.Mereka mengatakan bahawa dengan menggunakan kayu api aroma candy lebih wangi dan unik.

 Candy yang sudah masak dan kental dihamparkan di atas meja dan dipotong memanjang pada peringkat awalnya.

 Sesudah itu ia dipotong kecil lebih dan dibalut dahulu dengan rice paper sebelum dibungkus dengan kertas  pembungkus.

Antara perisa yang ada di sini adalah perisa asli, perisa strawberi ,perisa pandan dan perisa durian.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...