Tuesday, 2 July 2013

MASJID NABAWI MADINAH

Nama asal Madinah adalah Yathrib.Bandar Yathrib ini diasaskan oleh Yathrib bin Mahlaeil. Yathrib ketika itu hanyalah merupakan kawasan subur yang ditanami pokok buah-buahan dan sayur-sayuran dan terdapat sumber air .Ini menyebabkan ramai orang berkunjung dan menetap di situ. Selepas peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Mekah ke Madinah, Yathrib dikenali sebagai Madinah Al Munawarah yang bermaksud Bandar/Kota Yang Bercahaya.

 Pintu masjid yang berhias indah

Tapak Masjid Nabawi berasal dari tempat mengeringkan tamar(kurma) milik dua orang anak yatim bernama Suhail dan Sahl. Kawasan ini dipenuhi runtuhan batu dan perkuburan orang bukan Islam.Sebelum didirikan masjid tapak ini telah dibersihkan dan perkuburan orang bukan Islam itu di pindahkan ke tempat lain.Bahan binaan asal Masjid Nabawi ini adalah dari susunan batu yang ditampal tanah liat, batang kurma dan pelepah kurma sebagai bumbungnya.Perubahan telah banyak berlaku dengan struktur binaan masjid ini mengikut citarasa pemimpin/kerajaan  seterusnya hingga sekarang dengan melakukan penambahbaikan.

 Ruang dalam bahagian belakang


 Petunjuk waktu solat

 Seni bina yang indah
Saluran penghawa dingin terletak di pangkal tiang masjid

Hiasan kubah dari dalam
 Raudhah

 Lorong melalui makam Nabi Muhammad SAW

 Makam Nabi Muhammad SAW ada di dalam (Boleh dilihat melalui lubang tersebut)


 Makam Nabi SAW,Saidini Abu Bakar dan Saidina Umar Al Khatab

 Masjid Nabawi dari luar (Kubah Hijau adalah setentang dengan dengan Makam Nabi Muhammad SAW) Pekerja pembersihan masjid tekun bekerja


 Waktu senja di perkarangan masjid

Pemandangan di waktu malam

 Bekalan Air Zamzam dibawa dari Mekah

Pekerja yang tekun menjalankan tugas

 Minum Air Zamzam

 Tong besar Air Zamzam


 Gelas plastik yang telah digunakan dikumpulkan di sini. Bersih dan kemas dan sukar didapati di masjid-masjid lain di dunia (selain Masjidil Haram)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...