Wednesday, 18 February 2015

KEROPOK LEKOR BUKIT TOK BEH

Keropok lekor memang sudah terkenal di pantai timur Malaysia.Kami sempat melawat salah sebuah tempat memproses keropok lekor di Bukit Tok Beh tidak jauh dari Seberang Takir Terengganu iaitu Keropok Lekor BTB 2209.

Seperti biasa bahan yang digunakan adalah tepung sagu, isi ikan kembung atau ikan selayang,garam secukup rasa ,air dan serbuk perasa Kuantiti ikan juga mempengaruhi rasa keropok ikan.

Setelah diuli dan sebati adunan dibentul seperti ini


Kilang Keropok Lekor Bukit Tok Beh 2209 terkenal di seluruh Malaysia.



Adunan direbus selama 15 minit hingga masak.



Masih mengekalkan bahan api kayu api

Pada hari minggu pengunjung lebih ramai dan terpaksa diberkan nombor giliran.



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...