Nasi ambeng yang baru dibuka dari bungkusannya.Satu bungkusan ini boleh dimakan tiga orang
Ayam masak kicap (semur),boleh juga dimasukkan suhun, tauhu goreng atau telur rebus
Selain mihun boleh juga diganti dengan mi goreng bersayur kacang buncis dan kobis.
Nasi yang agak lembik sedikit
Serunding kelapa boleh disiapkan lebih awal . Jika dimasak hingga garing ianya boleh tahan lama sehingga sebulan dan disimpan di tempat yang sejuk kering.
Hamparkan daun pisang di atas kertas surat khabar yang besar
Letakkan nasi di bahagian tengah secara memanjang
Taburkan serunding atas nasi diikuti dengan meletakkan ayam masak kicap ,mi goreng,tauhu serta rempeyek (jika ada).
Tutup daun pisang seperti dalam gambar
Diikuti pula dengan menutup helaian akhbar kiri dan kanan
Gulung perlahan (dikhuatiri akan pecah di bahagian tengah) dengan kemas
Selesai menggulung
Ikat gulungan dengan getah atau tali rafia. Pada zaman dahulu masyarakat Jawa mengikatnya dengan tali yang diperbuat dari batang pisang. Biarkan kira satu hingga dua jam baru dimakan supaya mendapat aroma daun pisangnya . Nasi ini biasa didapati ketika majlis kenduri doa selamat. Ia juga sesuai dijadikan bekalan untuk perjalanan yang jauh kerana tidak perlu membawa pinggan mangkuk atau bekas makanan.
No comments:
Post a Comment