Tuesday 17 May 2016

PERUSAHAAN KULIT LEMBU

Sambal taun memang sinonim dengan masyarakat Jawa di Malaysia terutama di negeri Selangor dan Johor.Makanan ini terdiri dari bahan asasnya seperti kulit lembu,lengkuas,serai,cili padi ,bilis ,bawang putih ,bawang merah dan taucu.


Bahan asas utama kulit lembu.Di Kampung Sungai Air Tawar ,Sabak Bernam ada seorang pengusaha kulit lembu siap diproses.Maksud siap diproses ialah telah dibakar,dibersihkan dan direndam supaya kembang.Pengusaha muda ini bernama Omar bin Muslim.Selain itu beliau juga merupakan tukang sembelih lembu upahan.Seekor lembu siap disembelih dan dilapah dan potong upahnya hanya RM150.


Inilah kulit lembu siap diproses dipek dalam bungkusan yang menarik.

Setelah dikeluarkan dari pek

Kita hanya perlu memotongnya lebih kecil supaya mudah dimakan
InsyaAllah di lain post akan dipaparkan kaedah memasak sambal taun


Sambal taun yang telah siap dimasak sungguh enak untuk santapan tetamu majlis perkahwinan,kenduri kendara dan hidangan di hari raya.

Kulit lembu bahan asasnya,
Dibakar dibersih direndam lama,
Sambal taun pedas enak rasanya,
Menu tradisi masyarakat Jawa.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...